Współpracę z białoruską cukrownią firma PRO-CONTROL rozpoczęła 2002 roku od kompleksowej modernizacji cukrowni i przygotowania jej w przyszłości do przerobu najpierw 6, a docelowo 7 tys. ton na dobę.
Zakres realizacji:
- Surownia
- plac buraczany (kampania buraczana);
- dyfuzja i oczyszczanie soku (kampania buraczana);
- stacja klarowania cukru (kampania cukru surowego);
- filtracja soku (AMA-filtry).
- Produktownia
- cukrzyca zarodowa (dwustopniowa);
- warniki periodyczne:
- cukrzyca A 4 szt., B 3 szt., C 3 szt.;
- układ mieszania i zawracania odcieków,
- krystalizatory pionowe trzeciej cukrzycy (3 szt.);
- stacja wyparna pięciodziałowa:
- aparaty opadowe;
- wodniarka sekcyjna i wieża wodna;
- suszarnia cukru:
- transport cukru i suszarka;
- zbiorniki magazynowe i stacja klimatyzacji.