Home » Realizacje » Kompleksowa automatyzacja cukrowni i rafinerii cukru surowego

Branża cukrownicza

Kompleksowa automatyzacja cukrowni i rafinerii cukru surowego

Współpracę z białoruską cukrownią firma PRO-CONTROL rozpoczęła 2002 roku od kompleksowej modernizacji cukrowni i przygotowania jej w przyszłości do przerobu najpierw 6, a docelowo 7 tys. ton na dobę.

Zakres realizacji:  

  1. Surownia  
  • plac buraczany (kampania buraczana);  
  • dyfuzja i oczyszczanie soku (kampania buraczana);  
  • stacja klarowania cukru (kampania cukru surowego);  
  • filtracja soku (AMA-filtry).  
  1. Produktownia  
  • cukrzyca zarodowa (dwustopniowa);  
  • warniki periodyczne:  
    • cukrzyca A 4 szt., B 3 szt., C 3 szt.;  
    • układ mieszania i zawracania odcieków,  
    • krystalizatory pionowe trzeciej cukrzycy (3 szt.);  
  • stacja wyparna pięciodziałowa:  
    • aparaty opadowe;  
    • wodniarka sekcyjna i wieża wodna;  
  • suszarnia cukru:  
    • transport cukru i suszarka;  
    • zbiorniki magazynowe i stacja klimatyzacji.  

Opis systemu

System składa się z:

  • 5 stacji procesowych 
  • 6 stacji operatorskich, 
  • stacji inżynierskiej.  

System obsługuje:  2.736 sygnałów I/O w tym:   

  • wejścia AI       520  
  • wyjścia AO     304  
  • wejścia DI    1.208  
  • wyjścia DO     704 

automatyka przemyslowa firmy

Zastosowany w Cukrowni  nowoczesny system cyfrowy Freelance 2000 firmy ABB umożliwił pełną kontrolę procesu technologiczno-produkcyjnego w zakresie sterowania napędami, automatyczną regulację kluczowych parametrów technologicznych. System ułatwił operatorom obsługę procesów produkcyjnych, w tym sygnalizację stanów alarmowych i awaryjnych oraz raportowanie zdarzeń i  sporządzanie bilansów.  

urzadzenia automatyki przemyslowej

W szczególności zastosowanie układu automatycznego gotowania cukrzyc umożliwiło gotowanie gęstych syropów (70-74°Bx) bez użycia wody, zapewniło dużą jednorodność uzyskiwanych kryształów i zmniejszono znacząco ilość  otrzymywanego drobnego kryształu (tzw. mąki) do 0,3%. Przyczyniło się również do skrócenia czasu gotowania i wzrostu wydajności cukru białego poprzez zmniejszenie ilości odcieków i zużycia pary.

 

Podsumowanie

Zastosowanie systemu automatyki umożliwiło zwiększenie wydajności cukrowni, poprawę wydatku cukru oraz znacząco polepszyło jego jakość (czystość, zabarwienie).  Nowy system został tak przygotowany aby w przyszłości możliwe było jego rozszerzenie, a szczególności umożliwienie systemom zarządzania produkcją (klasy MES, SAP) dostępu do danych otrzymywanych bezpośrednio z procesu technologicznego.