Współpracę z warszawskim zakładem spożywczym firma PRO-CONTROL rozpoczęła już w 2007 od modernizacji systemu archiwizacji parametrów technologicznych. Przez kolejne lata wykonała wiele zleceń, w tym komputerowy system monitoringu kuchni ptasiego mleczka.
System obejmuje pobieranie i przechowywanie parametrów technologicznych z Kuchni Ptasiego Mleczka. Utrzymanie tych parametrów w określonej tolerancji jest kluczowe dla utrzymania jakości produktu.
Opis instalacji
Nasz klient znany jest na rynku z wyrobów najwyższej jakości. Jakość ta wymaga ciągłego, precyzyjnego monitorowania kluczowych parametrów procesu.
System musi natychmiast i skutecznie informować operatora procesu o jakichkolwiek zaburzeniach mogących wpłynąć negatywnie na jakość produktu jak również umożliwiać łatwy i szybki dostęp do danych historycznych.
W zaimplementowanym rozwiązaniu funkcje bieżącego monitoringu procesu realizuje panel operatorski. Obrazy synoptyczne informują obsługę o stanie procesu. Każde przekroczenie dopuszczalnego zakresu tolerancji parametrów sygnalizowane jest operatorowi i odnotowywane w bazie danych systemu.
Podstawowa analiza danych archiwalnych oparta o narzędzia ActiveFactory możliwa jest zarówno z panelu operatorskiego jak i za pośrednictwem lokalnego intranetu z wykorzystaniem przeglądarki internetowej. Obejmuje ona między innymi przeglądanie danych w postaci trendów czasowych, tabeli danych spełniających narzucone kryteria itp.
Aby uzyskać pełną elastyczność w dostosowaniu produktu do potrzeb zakładu system raportowy wykonany został w oparciu o MS Excel. Raporty pozwalają na szybki dostęp do kluczowych parametrów procesu odpowiadającym określonym okresom czasu. Żądany przedział czasowy może być podany wprost lub w postaci kodu umieszczanego na pakowaniu produktu (szybka analiza reklamacji).
Po wybraniu określonych danych wejściowych raport generowany jest automatycznie.